WIA staat voor Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen. Deze wet verplicht werkgevers om hun werknemers te verzekeren voor (gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheid. Wanneer een werknemer na twee jaar ziekte nog steeds arbeidsongeschikt is, ontvangt hij van de overheid mogelijk een WIA-uitkering. Deze WIA-uitkering omvat een gedeelte van het oude inkomen en is mogelijk niet voldoende om van rond te komen. Met een WIA-aanvullingsverzekering verzekert u zich persoonlijk voor een aanvulling op deze uitkering.
Het woord zegt het al; een WIA-aanvullingsverzekering zorgt voor een aanvulling op uw inkomen. Dit gebeurt wanneer u na langdurige ziekte nog steeds (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt bent. Een WIA-uitkering treedt meestal in werking na 2 jaar ziekte. Uw werkgever zorgt voor de uitkering van uw salaris in de eerste twee jaar van uw arbeidsongeschiktheid, daarna neemt de overheid dit over. De uitkering zelf betreft altijd een deel van uw oude inkomen. Met een WIA-aanvullingsverzekering verzekert u zich voor extra uitkering mocht u ooit in aanmerking komen voor een WIA-uitkering.
Een WIA-aanvullingsverzekering is bedoeld voor mensen die minder dan 35 procent of meer dan 80 procent arbeidsongeschikt zijn. Iedere groep heeft zijn eigen verzekeringsvorm:
Een WIA-bodemverzekering is bedoeld voor mensen die minder dan 35 procent arbeidsongeschikt zijn. In zo’n geval zoekt uw werkgever samen met u naar een andere functie waarin u mogelijk minder gaat verdienen. Via de WIA-bodemverzekering wordt dan een aantal jaren het verschil tussen uw oude en nieuwe loon vergoedt. Een WIA-excedentverzekering is bedoeld voor mensen die voor 80 tot 100 procent arbeidsongeschikt zijn geraakt. De uitkering die u in dat geval ontvangt bedraagt 75 procent van het laatstverdiende loon tot een afgesproken maximum. Als u nu meer verdient, dan is dat extra inkomen niet verzekerd. Daar kunt u een WIA-excedentverzekering voor afsluiten.
Soms worden WIA-aanvullingsverzekeringen door werkgevers aangeboden als secundaire arbeidsvoorwaarde. Zij hebben dan een collectieve WIA-aanvullingsverzekering afgesloten.
Wanneer u interesse heeft om een WIA-aanvullingsverzekering af te sluiten, dan doet u er verstandig aan om bij uw werkgever na te vragen of hier niet al in voorzien wordt. Wanneer een collectief contract beschikbaar is, maar niet voor iedereen standaard afgesloten is kunt u mogelijk tegen een lagere premie een WIA-aanvullingsverzekering afsluiten.
De WIA is een ingewikkelde wet met veel verschillende regelingen. De vele uitsluitingen, bepalingen en percentages kunnen u mogelijk flink duizelen. Laat u daarom goed informeren door een adviseur. Samen bekijkt u uw situatie en wensen en de adviseur van Eskes & Partners in Mook zet voor u de mogelijkheden en keuzes op een rijtje en legt u uit welke vorm van aanvulling voor uw situatie van toepassing is. Neem vandaag nog contact op.
Een WIA-aanvullingsverzekering is er voor mensen die minder dan 35% of meer dan 80% arbeidsongeschikt zijn. Iedere werkgever is verplicht een WIA-verzekering voor zijn werknemers ...
Wanneer een werknemer langdurig ziek of arbeidsongeschikt raakt dan ontvangt deze slechts een deel van het inkomen. Een WIA-aanvullingsverzekering zorgt ervoor dat de WIA-uitkering wordt ...
Nee, deze is niet verplicht. Het is voor u een mogelijkheid om uw werknemer extra te ondersteunen wanneer deze arbeidsongeschikt raakt of langdurig ziek is. ...
Dit ligt eraan hoe u verder verzekerd bent. Een WIA-aanvullingsverzekering kan zorgen voor een aanvulling op uw inkomen. Heeft u ook andere aanvullende verzekering dan ...
Nee, dat is helaas niet mogelijk. U moet een WIA-aanvullingsverzekering afsluiten voordat u deze eigenlijk nodig heeft. Wellicht heeft uw werkgever wel een WIA-aanvullingsverzekering en ...
Als organisatie, ondernemer of particulier wilt u erop kunnen vertrouwen dat ál uw zaken perfect geregeld zijn. Volledig ontzorgd, het complete plaatje: niet meer en niet minder.
Eskes & Partners is uw laagdrempelige en onafhankelijke full-service assurantiekantoor. We hebben geen prestatiecontracten met verzekeraars, zijn niet gelieerd aan brancheorganisaties en hebben geen contracten met derde partijen. En op die onafhankelijkheid zijn wij trots! Zo kunnen wij u de diensten aan bieden die voor uw situatie de beste zijn en voldoen aan uw voorwaarden.