Autoverzekering

Bent u op zoek naar een autoverzekering? Eskes & Partners zet de mogelijkheden kort voor u op een rij. Want al lijkt een autoverzekering vrij simpel, de aanvullende mogelijkheden en consequenties bij een ongeval of schade maken het toch een verzekering waar u even over na moet denken. En waar advies mogelijk wel van pas komt.

Verplichte autoverzekering

Een autoverzekering is een wettelijk verplichte verzekering in Nederland. De eigenaar van een auto moet verplicht een verzekering afsluiten waarmee in ieder geval alle schade wordt gedekt die hijzelf of de bestuurder van zijn auto in het verkeer aan andere personen of voertuigen veroorzaakt. Door deze verplichting hebben alle verkeersdeelnemers in Nederland de garantie dat ze een schadevergoeding ontvangen zodra ze door de schuld van een andere autobestuurder schade ondervinden.

WA autoverzekering of All risk autoverzekering

De officiële benaming van een autoverzekering is een WA autoverzekering. WA staat hier voor Wettelijke Aansprakelijkheid. Een WA autoverzekering dekt de kosten waarvoor de bestuurder van de auto aansprakelijk is. De schade aan uw eigen auto is daarmee niet gelijk gedekt. Daarvoor dient u de autoverzekering uit te breiden met aanvullende dekking. Bijvoorbeeld door te kiezen voor WA beperkt casco of een allrisk autoverzekering. De keuze hiervoor wordt mede bepaald door de leeftijd van uw auto en de dagwaarde. Een adviseur van Eskes & Partners helpt u graag de juiste keuze maken.

De premie berekenen van een autoverzekering

Het berekenen van de premie voor uw autoverzekering is van vele factoren afhankelijk. Niet alleen of u kiest voor een WA autoverzekering of juist een uitgebreidere autoverzekering. De auto zelf speelt ook een rol, hier wordt op gewicht een deel van de premie bepaald.

Meer weten over: Autoverzekering?

Met een grote, zware auto is meer schade aan te richten dan met een kleinere. Daarnaast speelt de leeftijd van de auto mee en uw eigen leeftijd ook. Jongere bestuurders die minder lang hun rijbewijs hebben, maken doorgaans vaker schade en daar houden verzekeraars rekening mee in de premieberekening. Ook de hoeveelheid kilometers die u rijdt speelt mee. Des meer u rijdt, des te meer kans op schade. Maar uw schadevrije jaren helpen vaak om de premie weer wat te temperen.

Aanvullend: ongevallenverzekering inzittenden

Naast de standaard verplichte autoverzekering, al dan niet uitgebreid met aanvullende dekking bij schade, kunt u nog kiezen voor een aantal aanvullende autoverzekeringen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een ongevallenverzekering inzittenden. Deze verzekering dekt schade bij een ongeval voor de bestuurder en de inzittenden van de auto met overlijden of blijvende invaliditeit tot gevolg. Bij deze verzekering wordt een vast bedrag uitgekeerd ongeacht de schuldvraag. Met andere woorden; ook als u zelf de schade veroorzaakt wordt het vaste schadebedrag uitgekeerd. Let op: dit bedrag staat vast ongeacht de geleden schade en kan mogelijk lager zijn dan de werkelijke schade.

Aanvullend: schadeverzekering inzittenden

Daarnaast is er de keuze voor een schadeverzekering voor inzittenden. Hiermee krijgt u na een ongeval zowel de letselschade als schade aan bagage of spullen vergoed. De uitkering op deze verzekering is hoger en dat ziet u ook terug in de premie. Met de schade-inzittendenverzekering krijgt u dus de werkelijk geleden schade vergoed en bij de ongevallen-inzittendenverzekering krijgt u een vooraf vastgesteld uit te keren bedrag.

Aanvullend: pechhulpverzekering 

Een derde aanvullende verzekering is de pechhulpverzekering. Deze verzekering kunt u afsluiten als aanvulling op uw autoverzekering, maar ook bijvoorbeeld als onderdeel van uw reisverzekering. Daarnaast wordt pechhulp ook vaak via een pechhulpdienst of zelfs de autoleverancier aangeboden. Ons advies is in deze goed te kijken naar de voorwaarden van de pechhulp. Bij een reisverzekering wordt vaak een pechhulp geboden voor het buitenland (en dus niet voor Nederland), terwijl een pechhulp on demand service zich soms weer richt op uw dagelijks verkeer binnen Nederland. Het is van belang dat u niet onderverzekerd bent voor het risico dat u loopt, maar dubbel verzekeren is ook zonde van de premie die u betaalt.

Zakelijke autoverzekering

Een zakelijke autoverzekering bevat dezelfde opbouw als een autoverzekering voor privégebruik. Echter wordt bij de berekening van de premie gekeken naar meer componenten. U kunt zich voorstellen dat bedrijfsauto’s meer kilometers rijden en dat hier meerdere bestuurders achter het stuur kruipen. Een zakelijke autoverzekering valt dus mogelijk duurder uit dan een personenautoverzekering. De kosten zijn echter wel aftrekbaar van de Belastingdienst. Als u als bedrijf bovendien BTW verrekent, verzekert u uw auto op basis van de cataloguswaarde van de auto zonder BTW.

Hulp bij het afsluiten van een autoverzekering

Weet u door alle aanvullingen en keuzes niet precies waar u beginnen moet? Een adviseur van Eskes & Partners in Mook helpt u graag met uw vragen en sluit een autoverzekering af die precies past bij uw wensen. Neem vandaag nog contact op en wij helpen u verder.

De voordelen van een autoverzekering

Veelgestelde vragen Autoverzekering

Zijn passagiers in een auto ook verzekerd?

Nee, dit is niet standaard bij een Personenautoverzekering. Hiervoor heeft u een aanvullende verzekeringen voor nodig: de Ongevallenverzekering inzittenden en Schadeverzekering inzittenden. 

Is mijn auto ook verzekerd wanneer iemand anders achter het stuur zit?

Ja, een WA autoverzekering wordt afgesloten door de eigenaar van een auto, maar is ook geldig wanneer iemand anders de auto bestuurt. Een WA autoverzekering ...

Wat is het verschil tussen een ‘gewone’ autoverzekering en een oldtimerverzekering?

Het afsluiten van een oldtimerverzekering gaat niet zomaar. De auto moet dan aan verschillende eisen voldoen. Dit komt omdat een oldtimerverzekering vaak goedkoper is dan ...

Waarom zou ik een rechtsbijstandverzekering verkeer afsluiten?

Bij een rechtsbijstandverzekering kunt u ervoor kiezen om een aanvullende dekking te nemen met betrekking tot verkeer. Maar er is ook een aparte rechtsbijstandverzekering voor ...

Welke autoverzekering is verplicht in Nederland?

Een WA autoverzekering is verplicht voor iedereen die een auto in zijn bezit heeft. Dit is een Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering. Een WA verzekering dekt de kosten ...

Waarom zou ik kiezen voor een aanvullende dekking op de WA verzekering?

Omdat de schade aan uw eigen auto hierbij niet gedekt is. Wanneer u dus schade aan uw eigen auto heeft dan moet u deze zelf ...