Is uw nabestaandenpensioen goed geregeld?

12 mei 2022
Is uw nabestaandenpensioen goed geregeld?

Veel mensen denken niet goed na over hun nabestaandenpensioen. Iedereen gaat er eigenlijk vanuit dat wanneer een partner overlijdt, er levenslang een nabestaandenpensioen wordt uitgekeerd. Maar is dat wel zo? Het ligt er natuurlijk aan of uw partner in loondienst werkt of zelfstandig ondernemer is, en hoe hoog de uitkering van het nabestaandenpensioen is. Is deze wel voldoende voor uw situatie of totaal niet?

Grote verschillen

Het nabestaandenpensioen is niet voor iedereen hetzelfde. Uit onderzoek van het ministerie van Sociale Zaken is naar voren gekomen dat de verschillen enorm zijn. Zo kan het zijn dat u een volwaardig inkomen ontvangt, maar in sommige gevallen gaat het om slechts een paar tientjes. Dit verschil is natuurlijk heel belangrijk voor u als nabestaande. En niet alleen de hoogte van de uitkering is belangrijk, maar ook de rest van uw inkomen en privé omstandigheden spelen een belangrijke rol. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de hypotheekkosten, uitkeringen van verzekeringen en de samenstelling van uw gezin op het moment dat uw partner komt te overlijden.

Openheid is zeer belangrijk

Wanneer u of uw partner in loondienst bent, is het nabestaandenpensioen meestal wel goed geregeld. Als zelfstandig ondernemer moet u hier zelf voor zorgen. Maar ook wanneer u in loondienst bent kunnen de verschillen groot zijn. Het is dus zeer belangrijk om na te gaan hoe u ervoor staat wanneer uw partner komt te overlijden. Dit werkt natuurlijk beide kanten op; hoe laat u uw partner achter wanneer u zelf komt te overlijden. Praat hier samen over en ga aan de slag.

Controleer uw pensioengegevens

Op de website www.mijnpensioenoverzicht.nl kunt u kijken hoe dit is geregeld. Kijk daarbij goed of u uw partner goed heeft aangemeld als nabestaande. Tegenwoordig is het niet meer gebruikelijk om te trouwen. Veel stellen kiezen voor een samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap. In deze gevallen moet u dit indienen bij het pensioenfonds of pensioenverzekeraar zodat deze op de hoogte zijn wie uw nabestaanden zijn. Wanneer dit niet correct gebeurt kan het zijn dat er helemaal geen uitkering volgt.

Wat hebben uw nabestaanden nodig?

Is alles goed aangemeld en zijn de gegevens duidelijk? Dan kunt u nu nagaan of de uitkering voldoende is voor uw situatie. Een financieel adviseur zet een aantal zaken op een rijtje om een goed overzicht te krijgen. Er wordt daarbij rekening gehouden met de volgende zaken:

  • Hoe hoog is het inkomen van de achterblijvende partner?
  • Is er spaargeld?
  • Hoe hoog is de hypotheekschuld?
  • Zijn er nog andere schulden?
  • Zijn er inwonende of studerende kinderen?
  • Wat zijn de maandelijkse lasten?
  • Ontvangt u eventuele toeslagen?
  • Is er een overlijdensrisico verzekering afgesloten en wat keert deze uit?
  • Is er een lijfrente of levensverzekering afgesloten en hoe hoog is deze uitkering?

Is het pensioen hoog genoeg in samenspel met de bovenstaande gegevens? Dan weet u zeker dat u uw nabestaanden goed achterlaat. Wanneer dit niet het geval is, is het belangrijk om gelijk stappen te ondernemen.

Hulp nodig?

De financieel adviseurs van Eskes & Partners staan voor u klaar om duidelijkheid te geven in deze situatie. Samen met u gaan we aan de slag om te zorgen voor duidelijkheid en rust. Zodat u zeker weet dat u uw nabestaanden goed achter laat. Maak gelijk een afspraak bij een van onze adviseurs.

Meer informatie?