Schade door achterstallig onderhoud

16 november 2022
Schade door achterstallig onderhoud

Nu de kosten erg oplopen, willen we allemaal bezuinigen. Onderhoud aan de woning is iets wat dan vaak uitgesteld wordt. Toch is dit een kostenpost waar u eigenlijk niet op moet willen bezuinigen. Uit onderzoek is gebleken dat huiseigenaren sowieso te weinig onderhoud plegen aan hun woning. Maar wat gebeurt er als er schade ontstaat door achterstallig onderhoud. Keert de verzekering dan wel uit? Lees er alles over in ons artikel.

Onderhoud is zeer belangrijk

Voorkomen is beter dan genezen, daarom is onderhoud aan de woning zo belangrijk. Het schoonmaken van de dakgoot moet minimaal 1 keer per jaar gebeuren, zodat waterschade kan worden voorkomen. Ditzelfde geldt voor het onderhoud aan de schoorsteen. Wanneer u geen brand in de schoorsteen wilt, is een jaarlijkse veegbeurt heel belangrijk. Dit verkleint de kans op koolmonoxidevergiftiging en brand. Maar ook het schilderen van het houtwerk moet eigenlijk elke 5 jaar gebeuren om waterschade te voorkomen.  

Preventie

Naast het onderhoud zijn ook preventiemiddelen belangrijk in een woning. Denk hierbij aan brand- en rookmelders. 14 procent van de wooneigenaren geeft aan geen rookmelder te hebben, terwijl dit sinds 1 juli verplicht is. Daarbij heeft 36 procent geen brandblusser in huis. Dit is uiteraard niet verplicht, maar wel heel erg handig wanneer er iets gebeurt. Heeft u een rookmelder in huis? Vergeet deze dan niet iedere maand te testen.

Dekking bij slecht onderhoud

Wanneer er schade ontstaat aan uw woning door slecht onderhoud, dan kan een schade-expert dit zien. Dit geldt voor schoorsteenbrand, maar ook bij lekkages en andere soorten schades. Bij de meeste verzekeringen wordt schade veroorzaakt door achterstallig onderhoud niet gedekt. U kunt dan best een opstal-, woon- en inboedelverzekering hebben, maar wanneer slecht onderhoud als reden voor de schade wordt geregistreerd, keren deze verzekeringen niet uit.

Voorkom problemen

Het onderhouden van uw woning hoeft niet altijd veel geld te kosten. Het schoorsteenvegen moet u echt door een schoorsteenveger laten uitvoeren omdat hier specialistisch gereedschap noodzakelijk is. Een schoorsteenveger kost zo tussen de €40,- en €70,- maar de schade door brand zal vele malen hoger uitvallen. Het controleren van de rookmelders en het schoonmaken van de dakgoten is een echt zaterdagklusje en hoeft niets te kosten.

Meer informatie

Ga aan de slag met het achterstallig onderhoud van uw woning om problemen te voorkomen. Wilt u weten welke dekking uw opstal-, inboedel- of woonverzekering u biedt? Neem dan contact op met een van de adviseurs van Eskes & Partners. Wij helpen u graag.

Meer informatie?